streda 12. decembra 2012

Wellness tip - Maďarsko

Maďarsko je bohaté na kúpeľné a wellness služby. Skúsme v krátkosti predstaviť niektoré lokality, ktoré su od naších hraníc vzdialené tak na skok.
Pri prezentácii, ktorej som sa zúčastnil sa snažia ísť v ústrety svojím klientom a medzi priority je aj spokojnosť slovenských návštevníkov.


Mosonmagyaróvár (nem. Wieselburg-Ungarisch Altenburg, lat. Ad Flexum) je mesto v severozápadnom Maďarsku v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe v Mosonmagyaróvárskom obvode. Súčasné mesto vzniklo spojením mesta Magyaróvár (slov. Maďarský Starhrad) a Moson (slov. Mošon) v roku 1939.










Obec Lipót leží v malebnom prostredí na pravom brehu Dunaja, uprostred Szigetközu.Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1216. Názov obce pochádza od mena jej prvého vlastníka, ktorým bol Lipóldt. Podľa historikov mu toto územie daroval kráľ Belo IV. v roku 1264. Blízkosť Dunaja, prírodné krásy a historické pamiatky, z hĺbky vyvierajúce minerálne pramene, i pohostinnosť tunajších obyvateľov ho predurčujú k stráveniu príjemnej dovolenky.

Győr je starobylé, rozmanité mesto ležiace na polceste medzi Viedňou a Budapešťou, ktoré oplýva množstvom architektonických, kultúrnych i prírodných skvostov. Diaľničná križovatka spája podunajskú nížinu so Slovenskom na severe, s Rakúskom na západe, s Balatonom na juhu a s Budapešťou na východe. Vďaka letisku Győr-Pér je mesto dosiahnuteľné aj letecky.





Komárom (čo je pôvodne maďarský názov pre historické Komárno) je mesto v Komárňansko-ostrihomskej župe (Komárom-Esztergom megye) v severozápadnom Maďarsku, pri hranici so Slovenskom na pravom brehu Dunaja, ktorý ho oddeľuje od slovenského Komárna. Je to významný riečny prístav, ako aj cestný a železničný hraničný prechod na Slovensko. So slovenským Komárnom ho spája Alžbetin most.


Ostrihom je mesto v Maďarsku v Komárňansko-ostrihomskej župe. Leží na rieke Dunaj, priamo na hranici so Slovenskom, na úpätí Pilišského pohoria. Na slovenskej strane Dunaja sa oproti Ostrihomu nachádza mesto Štúrovo.







Dedinka Mátraderecske je skrytá v pohorí Mátra, neďaleko najvyššieho vrchu Maďarska - Kékes. Je obľúbeným kúpeľným a výletným miestom.


Obec Parád je jedným z najnavštevovanejších turistických cieľov Severného Maďarska. Je centrom etnografickej skupiny Palócov. Parád patrí medzi najstaršie liečebné miesta krajiny. Parád disponuje s niekoľkými liečebnými prameňmi, najznámejší je však prameň „Csevice“ so železito-kamenečnú vodou obsahujúcou zlúčeniny síry. Vode hovoria „kyslá voda“, vznikla po vulkanickej činnosti.




Mesto Salgotarján leží na severe Maďarska, asi 100 km od Budapešti, v blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice. Je správnym a vzdelávacím strediskom Novohradskej župy s baníckou tradíciou. Mesto obkolopuje nádherné prírodné prostredie a rozmanitosť okolia.




Mesto Miskolc je mesto na severovýchode Maďarska. Je štvrtým najväčším mestom v Maďarsku po Budapešti, Debrecíne a Segedíne (druhou najväčšou aglomeráciou v krajine). Je sídlom Boršodsko-abovsko-zemplínskej župy a regionálnym centrom severovýchodného Maďarska. Miškovec leží pri geografickom styku Hornádskej kotliny (súčasť Veľkej dunajskej kotliny) a Bukových vrchov v údolí rieky Slaná a potokov Szinva a Hejő.



Maďarská turistika
Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára