streda 25. júla 2012

Hodvábna cesta

Hodvábna cesta... Čo o nej vieme? Naša fantázia, podporená televíziou, prezretými obrázkami, poukazuje na neobmedzené piesočné more a spálenej púšte. Prechodom cez vlny dún sa pohybujú nekonečné karavány naložené s cenným tovarom.

Ale, samozrejme, to je pravda len do istej miery. Hodvábna cesta sa tiahla tisíce kilometrov vedúc cez horúce púšte, malebnými oázami a horskými priesmykmi. Mestá a celé civilizácie prosperovali a rozkladali sa pozdĺž cesty.

Hodvábna cesta - nemecky Seidenstraße, čínsky v českom prepise S'-čchou-č'-lu, pchin-jinem Sīchóu zhī Lù, znaky 丝绸之路, je staroveká trasa vedúca z východnej Ázie cez strednú Áziu k Stredomoriu. Vo svojej hlavne vetve spojuje čínske mesto Čchang-an (Si-an) s Malou Áziou a Stredozemným morom. Jej celková dĺžka je asi 8 000 km.

Obchod po hodvábnej ceste bol dôležitým faktorom pri rozvoji veľkých starovekých civilizácií v Číne, Mezopotámii, Perzii, Indii a Talianska, ktorý pomohol položiť základy moderného sveta.

Prvý, kto použil názov Hodvábna cesta bol nemecký zemepisec baron Ferdinand von Richthofen roku 1877.

Začatie Hodvábnej cesty

"Hodvábna cesta" vznikla v 1. storočí pred n.l, zo strany Yuezhi a Xiongnu v Tarim Basin pri upevňovaní ciest so západným svetom a Indiou, a to prostredníctvom priamych dohôd v oblasti Tarim Basin a diplomatickými vzťahmi s krajinami Dayuan, Parthians a Bactrians ďalej na západ.

Existuje niekoľko Hodvábnych ciest.

Severnej cesta začala v Chang'an (teraz Xi'an), hlavného mesta starobylého čínskeho kráľovstva, ktoré v neskorší Han, bol presunutý ďalej na východ do Luoyang. Trasa bola definovaná od 1. storočia pred n.l. ako Han Wudi ktoré ukončili obťažovanie kočovnými kmeňmi.

Južná trasa alebo Karakoram route' bola hlavnou cestou z Číny, cez Karakoram, kde pretrvala až do modernej doby ako jej medzinárodná osvedčená cesta spájajúcu Pakistan a Čínu.

Juhozápadná cesta bola dve dlhé tisícročia z Ganges / Brahmaputra predmetom medzinárodného záujmu. viac ako dve tisícročia.

Plánujete výlet po Hodvábnej ceste? Pár rad.

Kedy ísť: Mesiace máj a október sú najlepší čas na cestovanie. V lete je nemilosrdne horúce. V zima je nepríjemná zimaa sňou nevypočitatľné počasie. V máji sa priemerná teplota na ceste pohybuje okolo 15C. Krajina je v tomto čase najkrajšia. Návštevníci sa môžu tešiť z očarujúcej scenérie bez toho, aby trpel extrémnymi výkyvmi teploty.

Hodvábna cesta vyznačení hrubou červenou


CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk


Zväčšiť mapu


Použitá literatúra: wikipedia Mala mapa : © Roylee Spodná mapa

0 komentárov:

Zverejnenie komentára