štvrtok 19. apríla 2012

Nitrianske Pravno 1 Slovensko

Nitrianske Pravno, mestečko ležiace na Hornej Nitre. Je vzdialene čo by kameňom dohodil od jedného z najkrajších hradov na Slovensku, Bojníc.
Ak sa vyberiete do týchto končín, či na predĺžený víkend alebo dovolenku, odporúčam Vám navštíviť toto malebné mestečko, ktoré akoby cely čas spalo a teraz sa prebúdza k životu.
Páči sa mi na ňom, že minulý režim zabudol vytvoriť klasické panelákové gheto, aj keď pár bytoviek tam je. Ale nevyčnievajú a tak si ho turista ani nemusí všimnúť.
Nitrianske Pravno má siahodlhú a úžasnú históriu. Aj keď povojnovom stave malo ťažku  situáciu, pre deportácie jej obyvateľstva. Mestečko patrilo Karpatským Nemcom.
V dávnej minulosti sa tu ťažilo zlato. Jej zlatá niť spájala pohorie Malej Magury, keď bohatstvo vytvárali osudy a práca spojená s ťažbou vzácnej rudy - zlata.

Tento kraj voní človekom. Historické pamiatky po osídlení Karpatskými Nemcami ostali takmer v neporušenom stave. Úžasné a veľkoryso riešené námestie sa len tak nevidí a treba podotknúť že patrí k najväčším na Slovenku. Aj prespať sa tu dá priamo v domácom prostredí.
Sú tu vynikajúce možnosti zimnej či letnej dovolenky. Či pešia túra alebo na bicykli po širokom okolí. Je tu čo vidieť, je tu čo zažiť.

Tip na výlet. Fačkovské sedlo, k prameňom rieky Nitra, či k zlatým náleziskám o akých sa vám ani nesnívalo.
Oplatí sa toto vidieť.

Penzión Johanka
Obec Nitrianske Pravno







Pozrite si mapu


Zväčšiť mapu


Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára